Translate

Senarai Blog Saya

Rabu, 18 Jun 2014

Penyakit Gatal/Psoriasis Dan Kesannya Pada Tubuh

Semalam ada seseorang call isteri saya untuk mengetahui tentang produk Shaklee. Beliau menanyakan ada ker ubat untuk penyakit Badam atau kegatalan kerana sudah lama beliau berusaha merawat penyakit tersebut tetapi masih tidak berjaya. Isteri saya menunjukkan sms yang beliau balas kepada penanya berkaitan penyakit Badam atau dikenali sebagai Psoriasis dan satu senarai produk Shaklee yang boleh membantu mengurangkan kesan penyakit itu.

So.... Pagi tadi saya mula mencari info berkaitan penyakit Badam atau Psoriasis didalam internet untuk mengetahui lebih mendalam berkaitan penyakit ini. Jika mengikut cara kampung, biasanya dirawat dengan Daun Pahit (istilah orang Terengganu) dengan menumbuk sehingga lumat lalu di lumur pada kulit. Berkaitan produk Shaklee pula, saya bukannya pandai untuk memberi buah fikiran kerana saya hanya menulis artikel ajer. 

Oleh kerana banyak masa terluang maka saya mula melihat dan membaca kegunaan produk Shaklee. Saya jumpa empat jenis produk yang amat sesuai untuk mencerah/rawat penyakit Badam atau Psoriasis yang mana banyak lagi produk Shaklee yang boleh disenarai panjangkan. Empat produk Shaklee yang tersenarai dibawah adalah berpandukan daripada testimoni dari pengguna yang pernah mengalami akan penyakit tersebut.

Psoriasis PADA back1.jpg

Psoriasis adalah perkataan dari Yunani yang bermaksud "Keadaan Gatal-Gatal" atau "Yang Gatal" atau dikenali dengan nama 'Penyakit Badam" atau "Kurap" bagi masyarakat Melayu. Kulit penghidap psoriasis boleh berubah daripada kecil kepada keseluruhan tubuh apabila kegatalannya semakin teruk. Penyakit ini memberi kesan kepada 2-4 peratus daripada penduduk dunia dan ia amat memalukan bagi yang mengalaminya.
Mengikut kajian sains, terdapat 5 jenis Psoriasis :

  1. Plaque
  2. Guttate
  3. Songsang
  4. Berjerawat
  5. Erythrodermic
Psoriasis Plaque adalah bentuk yang paling biasa dan biasanya menjelma sebagai tompok bersisik merah dan putih pada lapisan atas kulit.  Sel-sel kulit dengan cepat mengumpul di laman-laman plak dan mewujudkan penampilan perak-putih. Plak kerap berlaku pada siku dan lutut , tetapi boleh menjejaskan mana-mana kawasan, termasuk kulit kepala, tapak tangan, tapak kaki dan alat kelamin. Berbeza dengan ekzema, psoriasis adalah lebih di sebelah luar sendi. kuku dan kuku kaki sering terjejas  dan boleh dilihat sebagai satu tanda yang terpencil. Keradangan sendi dalam konteks penyakit psoriatik , yang dikenali sebagai artritis psoriatik , menjejaskan sehingga 30% daripada individu dengan psoriasis.

Punca-punca psoriasis tidak difahami sepenuhnya. Psoriasis bukan semata-mata penyakit kulit dan boleh memberi kesan negatif ke atas sistem organ banyak. Psoriasis telah dikaitkan dengan peningkatan risiko tertentu kanser , penyakit kardiovaskular dan lain-lain imun-pengantara gangguan seperti penyakit Crohn dan kolitis ulser . Ia secara amnya dianggap sebagai penyakit genetik dianggap dicetuskan atau dipengaruhi oleh faktor-faktor alam sekitar.Psoriasis terjadi apabila kesilapan sistem imun yang normal sel kulit untuk patogen , dan menghantar rosak isyarat yang menyebabkan kelebihan pengeluaran sel-sel kulit baru. Ia tidak berjangkit. Tekanan oksidatif,  tekanan dan pengekstrakan yang sistemik kortikosteroid masing-masing telah dicadangkan sebagai pencetus untuk psoriasis.  Kecederaan pada kulit boleh mencetuskan perubahan kulit psoriatik tempatan yang dikenali sebagai fenomena Koebner .

 
Tiada penawar tersedia untuk psoriasis, tetapi pelbagai rawatan boleh membantu untuk mengawal gejala-gejala. Walaupun banyak rawatan boleh didapati, psoriasis boleh menjadi sukar untuk merawat kerana sifat kronik yang berulang. Generasi baru terapi imun disasarkan sedang tertakluk kepada siasatan yang rapi untuk maju pilihan rawatan untuk psoriasis.

 Plaq Psoriasis
Lengan yang diliputi dengan Psoriasis Plaq
Psoriasis di tapak tangan.
Psoriasis Berjerawat
Psoriasis Guttate

Kira-kira satu pertiga daripada orang-orang dengan psoriasis laporan sejarah keluarga penyakit ini, dan penyelidik telah mengenal pasti genetik lokus yang berkaitan dengan keadaan. Sama berkembar kajian menunjukkan peluang 70% daripada kembar membangunkan psoriasis jika berkembar yang lain mempunyai masalah penyakit. Risiko adalah kira-kira 20% bagi kembar bukan serupa . Baca Lagi


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular