Translate

10 CATATAN TERKINI MUSAFIRLALU

Senarai Blog Saya

  • AGIQAH DAN QORBAN - Makluman, Sekolah SRATI akan menganjurkan Majlis Qorban dan Aqiqah pada tahun 2014 seperti berikut: *Tarikh: 6 Oktober 2014 (Hari Raya Haji ke-2)* *H...
    5 hari yang lalu
  • LAAA..., MURAH RUPANYA VITAMIN SHAKLEE NI. - Assalamualaikum, *IF YOU THINK WELLNESS IS EXPENSIVE, THEN TRY ILLNESS!!* Haaa, amacam, BEST tak tajuk kali ni? Ramai antara kita yang takut nak keluark...
    3 minggu yang lalu
  • Pembongkaran : Penemuan Bahtera Nabi Nuh. - Kumpulan pengkaji dari China dan Turki yang bergabung dalam 'Noah's Ark Ministries International' pada 26 April 2010 mengumumkan bahawa mereka telah menemuka...
    2 bulan yang lalu
  • Ruqyah : Doa Tuntutan Rasulullah SAW - Doa-Doa Tuntunan Rasulullah SAW 1. Doa meminta pertolongan dan kekuatan حَسْبُنَااللهُ وَنِعْمَ الْوَ كِيْلُ،نِعْمَ الْمَوُلَىوَنِعْمَ النَّصِيْرُ Hasbunal...
    3 bulan yang lalu

Khamis, 7 Mac 2013

Mayat Di Semporna Diperlakukan Dengan Kejam.



Enam anggota polis yang terbunuh di Kampung Simunul di Semporna pada 2 Mac lalu, ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam, kata polis dalam Facebook lewat malam tadi.

semporna simunul 040313 blood
Menceritakan kronologi peristiwa krisis Sabah itu, polis juga mendedahkan mereka terpaksa menghantar pasukan penyelamat ke kampung tersebut sehari kemudian untuk menyelamatkan anggota yang cedera dan mengambil mayat rakan mereka yang maut dalam serangan hendap sekumpulan penceroboh dari selatan Filipina.


Menurut posting Facebook tersebut, polis menghantar satu pasukan ke Kampung Simunul dan Kampung Sri Jaya untuk menyiasat laporan mengenai kehadiran penceroboh Filipina.

"Apabila tiba di Kampung Simunul, pasukan polis itu telah diserang hendap oleh penceroboh. Enam anggota polis terkorban manakala dua yang lain cedera. Enam penceroboh bersenjata telah dibunuh oleh pihak polis.

"Pihak polis dihantar pasukan penyelamat untuk mengambil mayat wira-wira kita terkorban dan menyelamatkan anggota yang terperangkap di Kampung Simunul, Semporna. Pasukan itu berjaya melaksanakan misi tersebut.

"Mayat anggota polis yang terkorban itu ditemui dalam keadaan diperlakukan dengan kejam oleh penceroboh bersenjata tersebut," tambahnya..

NONEPolis menamakan enam anggota yang terkorban sebagai Supt Ibrahim Lebar, ASP Michael padel, Sarjan Baharin Hamit, Sarjan Abdul Aziz Sarikon, Koperal Salam Togiran dan Lans Korporal Mohd Azrul Tukiran.

Ketua Polis Negara , Tan Sri Ismail Omar sebelum ini enggan mengesahkan laporan bahawa ada mangsa dipenggal dan juga mata mereka dikorek keluar.



Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad merujuk kepada insiden tersebut dalam satu sidang akhbar pada hari Selasa dan menyifatkan tindakan penceroboh itu 'sebagai tidak Islamik'.

Insiden mengerikan itu juga dibangkitkan pada mesyuarat tengah malam antara Setiausaha Luar, Albert del Rosario dan Menteri Luar, Datuk Anifah Aman pada hari Isnin di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina mengeluarkan satu penjelasan semalam, bahawa del Rosario tidak melabelkan kumpulan Filipina itu sebagai "pengganas", tetapi mengakui kekejaman tersebut, jika benar, dianggap sebagai perbuatan "pengganas".

"Di Semporna, terdapat dakwaan tindakan keganasan. Seperti yang dilaporkan oleh menteri luar Malaysia, selepas pasukan polis terjebak dalam satu serangan hendap dan dibunuh, mayat mereka dipelakukan dengan kejam.

"Jika benar kekejaman ini dilakukan seperti yang dilaporkan kepadanya, kedua-dua setiausaha luar dan menteri luar itu bersetuju bahawa ini adalah tindakan keganasan," kata kenyataan itu. Sumber

3 ulasan:

  1. dimana mana pun ada tindakan kejam cuma kadang kadang mata kita terpejam

    BalasPadam
  2. Lebih tepat lagi di Malaysia ni dah ramai melayu murtad..kapir dan bakal ahli neraka jahanam..lupa diri asalusul yg sedihnya mereka lupa yg tanpa kerajaan yg cekap dan bijak mereka pun takkan hidup sampai hari ini. Bangsat punya orang!!.

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasa la tu,takkan tak kenal org kita, kalau senang nak kesenangan yg teramat lagi,belajar nak free,tol nak free,hospital nak free,minyak nak murah,harga brg nak murah,air nak free,universiti nak free, gaji nak yang tinggi walau kelulusan spm pun takda... mereka kata semua kerajaan akan buat pekara yg sama,tu kan tugas kerajaan sediakan semuanya...semua kita minta,kadang lupa pula apa yg kita patut balas dengan kerajaan yg sediakan semua ni...lupa nikmat keamanan,lupa dimana kita bermula..benarlah Melayu mudah lupa.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular