Translate

Senarai Blog Saya

Rabu, 21 September 2011

Burhanuddin Rabbani Terbunuh..... Al-Fatihah.


KABUL, 21 Sept — Bekas Presiden Afghanistan Burhanuddin Rabbani(gambar), yang dilantik mengetuai rundingan damai dengan Taliban tahun lalu, maut dalam serangan berani mati yang dilancarkan ke atas rumahnya di Kabul semalam.
Taliban dalam kenyataannya berkata mereka telah menang dalam usaha membunuh pemimpin itu dan mencetuskan kebimbangan baru mengenai kestabilan negara itu.
Laporan Reuters memetik penganalisis berkata perkembangan itu satu lagi tamparan kepada usaha damai yang hendak dibawa di negara itu, yang dibebaskan daripada penguasaan Taliban kira-kira satu dekad lalu selepas peristiwa 11 September 2001.
Jurucakap Taliban Zabihullah Mujahid berkata pihaknya bertanggungjawab atas kejadian itu dan pembunuh telah pergi ke rumah Burhanuddin untuk mengadakan perbincangan.
“Sebaik sahaja Burhanuddin datang dengan tiga langkah untuk memeluk Mohammad Masoom, dia meletupkan bom lalu membunuh Burhanuddin, seorang lagi militan Taliban Wahid Yar dan empat pengawal keselamatan yang berada di dalam rumah,” katanya kepada Reuters.
Ketua polis Kabul dalam satu kenyataan berkata, bahan letupan diletakkan dalam serban pengebom berani mati itu.
Burhanuddin  menjadi presiden dari 1992 sehingga 1996 dan dilantik menjadi ketua Majlis Perdamaian Tertinggi oleh Presiden Hamid Karzai tahun lalu.MInsider


Ulasan Musafirlalu.....


Satu tindakan yang tidak bijak Taliban dengan membunuh Burhanuddin Rabbani. Beliau seorang pemimpin yang banyak jasanya dalam perjuangan mengusir keluar tentera Soviet Union berbanding dengan Hamid Karzai yang menjadi bobeka dan talibarut AS. Jasa beliau tidak boleh dinafikan oleh rakyat Afganistan dan dunia Islam.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular