Translate

Senarai Blog Saya

Khamis, 10 Jun 2010

Apabila Hanya Dua Individu Diberi Kuasa Keatas Gula.

99 peratus bekalan gula diimport dari luar: Mustapa

Malaysia mengimport kira-kira 99 peratus bekalan gula dari negara luar bagi menampung keperluan gula dalam negara, Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata sebahagian besar bekalan gula diimport dari Brazil, iaitu 509,630 tan merangkumi 41 peratus daripada bekalan, diikuti Australia dengan jumlah import sebanyak 447,480 tan atau 36 peratus dan Thailand meliputi 14 peratus atau 174,000 tan.
Selain itu, katanya, bekalan gula mentah juga diperoleh dari Nicaragua iaitu 99,400 tan atau lapan peratus dan Guatemala sebanyak 12,430 tan meliputi 0.6 peratus.
"Ketika ini bekalan gula dalam negara hanya menyumbang satu peratus daripada jumlah keseluruhan pengeluaran gula iaitu sebanyak 17,000 tan. "Ia bagi memastikan bekalan gula di pasaran domestik sentiasa mencukupi dan tidak terjejas dengan harga yang turun naik, selaras dengan Akta Kawalan Harga 1946 dan Akta Kawalan Bekalan yang 1961," katanya menjawab soalan Datuk Ismail Kasim (BN-Arau) pada persidangan Dewan Rakyat. Ismail ingin tahu jumlah pengimportan gula mentah dari negara luar bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan gula dalam negara dan sama ada dasar pengimportan itu menyebabkan bekalan gula negara terjejas. Mustapa berkata, pengeluaran permit import (AP) yang lebih banyak bagi mengimport gula tidak akan menurunkan harga gula jika kerajaan tidak menambah jumlah peruntukan ketika ini yang berjumlah RM1 bilion. "Harga gula di pasaran dunia ketika ini adalah tinggi dan apabila AP dibuka ia tidak semestinya akan menurunkan harga gula. Selepas dikira kos pengeluaran, harga pasaran gula tempatan adalah berdasarkan harga pasaran antarabangsa," katanya. Beliau berkata, ketika ini harga gula di pasaran antarabangsa adalah RM2.45 sen sekilogram berbanding harga pasaran domestik yang sudah disubsidi iaitu sekitar RM1.65 sen sekilogram. Katanya, masalah gula boleh diatasi dengan mengurangkan kadar subsidi secara berperingkat bagi memastikan tidak ada perbezaan yang ketara bagi harga pasaran antarabangsa dan domestik, sekali gus akan berupaya mengurangkan kegiatan penyeludupan gula ke negara luar. - BERNAMA
Walaupun kerajaan yang mengawal harga gula tetapi kata putus tetap berada ditangan dua individu terkaya di Malaysia. Semua orang tahu apabila sesuatu perniagaan dimonopoli oleh segelintir individu dan sumbangan mereka terhadap parti yang memerintah. Hendak tak hendak terpaksa mengikut arahan mereka walau sebanyak mana pun alasan yang diberikan oleh kerajaan BN.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular