Translate

Senarai Blog Saya

Jumaat, 11 Jun 2010

Johor Tarik Gelaran 'Datuk'.

Chua Jui Meng

Ahli Majlis Tertinggi PKR dimaklum istana minta pulangkan dua darjah kebesaran negeri

Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Chua Jui Meng, semalam mengesahkan bahawa Istana Johor telah menarik balik dua darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk kepadanya.

Katanya, beliau dimaklumkan oleh pegawai Istana Johor mengenai langkah penarikan balik dua darjah kebesaran itu menerusi dua panggilan telefon pada Selasa dan semalam.
"Saya terima panggilan telefon daripada Datuk Abdul Rahim Ramli (Setiausaha Majlis Jumaah Diraja Johor) dua hari lalu mengenai penarikan balik darjah itu dan (panggilan telefon) hari ini (semalam) beliau meminta saya datang ke Johor Bahru untuk memulangkannya," katanya kepada BERNAMA, semalam. 

Bagaimanapun, Chua yang juga bekas Menteri Kesihatan mulai 1995 hingga 2004 dan bekas Naib Presiden MCA berkata, beliau tidak dapat pergi ke Johor Bahru semalam kerana terpaksa berada di Langkawi bagi satu majlis politik.

Ketika dihubungi di Alor Setar, Chua berkata sehingga kini beliau belum lagi menerima surat rasmi daripada Istana Johor mengenai langkah penarikan balik darjah kebesaran terhadapnya. 

Chua dianugerahkan darjah kebesaran Datuk Paduka Mahkota Johor dan Seri Paduka Mahkota Johor, yang kedua-duanya membawa gela ran Datuk, oleh Almarhum Sultan Johor Sultan Iskandar. 
Beliau berkata tiada alasan diberikan di sebalik penarikan balik darjah kebesaran itu. 

"Datuk Rahim hanya berkata bahawa Sultan Johor mempunyai hak untuk menarik balik darjah kebesaran itu tanpa sebarang sebab dan saya menghormati hak itu," katanya. – BERNAMA 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular