Translate

Senarai Blog Saya

Jumaat, 4 Disember 2009

Pusat bandar Kota Bharu penuh sesak dengan kebanjiran lautan manusia menghadiri perhimpunan menyokong kepimpinan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Apa yang jelas ia ratusan kali ganda lebih ramai berbanding demontrasi mendesak Menteri Besar Kelantan meletak jawatan di hadapan Kota Darulnamim Selasa lalu, kata Ketua Penerangan PAS, Ahmad Baihaki Atiqullah.

Biarpun cuaca redup dengan hujan sekali sekala lebat, ia tidak menghalang puluhan ribu rakyat Kelantan hadir menyatakan kasih dan sayang mereka kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Ada yang datang dari Besut, Gua Musang, Jeli, Kuala Krai dan negeri-negeri lain bagi meramaikan lagi perhimpunan tersebut.

Pelbagai sepanduk dapat dilihat, ada yang bertulis ‘Kita Sayang Tok Guru Kita’, ‘Kami Menyokong Kepimpinan Tok Guru Nik Aziz’, ‘Royalti bui-builah (bagi-bagilah)’ dan ramai yang memakai lilit kepala bertulis ‘We Love Tok Guru’.

Tidak kurang juga kelihatan ramai anggota polis yang terpaksa berkawal di sepanjang jalan.

Medan Ilmu di Jalan Tok Pati menyaksikan sokongan terhadap kepimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz tidak pernah surut.

Hadir sama anggota-anggota Exco kerajaan negeri, wakil-wakil rakyat, Ketua-ketua Dewan Ulamak PAS Kelantan, Datuk Mohamed Daud dan penduduk bukan Islam serta pemimpin KeADIlan negeri.Lebih menarik lagi apabila pemimpin masyarakat Cina, India dan Siam turut berucap di hadapan ribuan yang hadir.

Ah Seng mewakili masyarakat Cina menyatakan kaum tersebut di Kelantan dapat hidup aman damai di bawah pemerintahan PAS yang dipimpinan Tok Guru.

“Masyarakat Cina berdiri teguh di belakang Tok Guru. Kami masyarakat Cina menentang keras usaha-usaha pihak lawan yang mahu menjatuhkan Menteri Besar,” katanya diikuti laungan takbir orang ramai.

Tharuman wakil masyarakat India juga menyatakan masyarakat India di Kelantan memberi sokongan tidak berbelah bagi kepada Tok Guru.

Ucapan dalam bahasa Tamil membuat orang ramai menjadi riuh rendah seketika.

Wakil institusi pondok tradisional di Kelantan, Ustaz Awang Yusof dari Pondok Gelang Mas, Pasir Mas secara terbuka meminta rakyat Kelantan tanpa mengira agama dan bangsa memberi sokongan padu kepada Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Wakil KeADILan yang begitu bersemangat berucap berkata, ribuan rakyat yang hadir hari ini tidak dibayar sesen pun untuk hadir menyatakan sokongan kepada Menteri Besar.

“Tidak ada sebuah kerajaan yang bersih di negara ini kecuali Kelantan sepanjang ditadbir Tok Guru hampir 20 tahun,” ujarnya.

Beliau juga mencabar pemuda Umno berdebat pada bila-bila masa untuk membincang isu royalti yang menjadi hak milik rakyat negeri ini cuba dinafikan perdana menteri.
(Harakah)


Ulasan Musafirlalu...........

Walau pun pemimpin Umno  menunjukkan muka selambar mereka, tetapi hati mereka tidak dapat dibayangkan. Mereka sebenar merasa betapa gerunnya akan doa yang dipanjatkan oleh orang-orang yang dianaiya. Lainlah jika mereka ini menganggap Islam sebagai terapan yang tidak mempunyai apa-apa kelebihan memandangkan kehidupan seharian yang berpandukan sekular.


Bayangkan berpuluh-puluh ribu mengaminkan doa dan cukup hanya seorang yang diterima aminnya oleh Allah s.w.t. Inilah pengajaran buat Umno dan pemimpinnya yang telah menganaiya rakyatnya sendiri. Jika kerana kesihatan yang tidak mengizinkan, pasti saya akan ikut serta bersama-sama rakyat Maalaysia yang  lain. 

Saudara Alhusseyn awal-awal lagi menalipon saya untuk bersama-sama ke Kelantan. Kebetulannya semasa beliau mengajak saya turut serta, saya sedang terlantar diruang tamu rumah saya dan saya terpaksa menolaknya dengan hati yang berat, beliau pun memang sedia maklum akan kesihatan saya. Tetapi cukup untuk saya mengaminkan doa tersebut dirumah. Semoga Allah s.w.t. memakbulkan doa-doa orang yang di zalimi selepas rakyat Terengganu, sekarang rakyat Kelantan pula.............. AMIN.
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular